funkcje trygonometryczne
dusiamatmusiac2497: Kąt alfa jest kątem ostrym, a sin alfa + cos alfa = 4/3.
Oblicz wartość wyrażenia sin alfa * cos alfa.
Przypuszczam, że będzie to wzór skróconego mnożenia, tylko nie za bardzo wiem jak mam to
rozpisać
wychodząc od sin alfa * cos alfa=....
1 gru 20:39
Leszek: ( sin α + cos α )2= 16/9
1 + 2 sin α cos α = 16/9 ⇒ ............
1 gru 20:41
Blee:
sina + cosa = 4/3
więc:
(sina + cosa)
2 = 16/9
sin
2a + 2sinacosa + cos
2a = 16/9
1 + 2sinacosa = 16/9
to:
sina*cosa = ....
1 gru 20:41
ABC: sinα+cosα=4/3
(sinα+cosα)
2=16/9
sin
2α+2sinα cosα+cos
2α=16/9
1+2 sinα cosα=16/9
2 sinα cosα=7/9
sinα cosα=7/18
kurde nie wykorzystałem założenia że α−kąt ostry
1 gru 20:44
dusiamatmusiac2497: Dlaczego nie mogę tego rozpisać jako sinα*cosα=sinαcosα+1/4cos2α+sin2α−1/4cos2α−sin2α
i wzór skróconego mnożenia?
1 gru 20:46
ABC: a jak dalej będziesz przekształcać?
1 gru 20:48
Leszek: Z Gdanska do Poznania tez dojedziesz przez Moskwe , ale po co ?
1 gru 20:49
the foxi:
tożsamość sinα+cosα=4/3 zachodzi tylko dla katow ostrych (pomijam sytuację, gdy 0>α>2π, bo to
nic nie zmienia w zadaniu), więc można się uczepic, że ta informacja może wprowadzić w błąd
1 gru 20:53
dusiamatmusiac2497: Doszłam do momentu że (sinα+1/2cosα)2 −(1/4cos2α+sin2α)
1 gru 20:53
Blee:
no i widzisz że to 'straszne' wyrażenia są ... po co sobie utrudniać życie?
1 gru 20:55
Leszek: Jak juz uparles sie zeby wyjsc od sin α cos α to zrob tak:
sin α cos α =x/2⇔2 sin α cos α +1 = x+1 ⇔ sin2 + 2sin α cos α + cos2α = x+ 1 ⇔
⇔ ( sin α + cos α )2 = x+1 ⇔ 16/9 = x+ 1 ⇒ x= 7/9 ⇒ x/2 = 7/18
1 gru 21:03