twierdzenie sinusów i cosinusów
twierdzenie: Podstawami trapezu ABCD są odcinki AB i CD. Długość boku BC jest równa 6, a promień okręgu R
| | sin|∡ABC| | |
opisanego na tym trapezie jest równy 5. Wiedząc, że |
| =1,6 oblicz pole P |
| | sin|∡BAC| | |
trapezu.
1 gru 20:34
Blee:

1) skoro okrąg jest OPISANY na trapezie ... to mamy tutaj trapez równoboczny
| | d | | 25 | |
3) z tw. sinusów: |
| = 2*5 −> sinα = |
| |
| | sinα | | 24 | |
| | h | | 25 | |
4) sinα = |
| −> h = |
| = 6.25 |
| | 6 | | 4 | |
5) b
2 = 6
2 − h
2 −> b = ....
6) a
2 = d
2 − h
2 −> a = ...
7) c = a − 2b = ....
1 gru 20:54
Blee:
i obyło się bez tw. cosinusów
1 gru 20:54
twierdzenie: Oooo, dziękuję bardzo!
1 gru 20:56
Blee:
tyle że coś mam źle ... przecież sinus nie może wyjść ponad 1

proporcja sinusów musi być WIĘKSZA niż 1.6
1 gru 20:59
Blee:
a nie ... dobrze ... ja źle policzyłem
więc h = 6*0.96 = 5.76
i teraz się zgadza
1 gru 21:00
twierdzenie: Hmm, ale skoro h=6,25 to b2=62−h2 jest ujemne, czyż nie?
1 gru 21:03
twierdzenie: Aaa, no właśnie.
1 gru 21:03
twierdzenie: Chyba się zgubiłam. Od którego momentu jest błąd?
1 gru 21:06
Bleee:
Od (3).... źle wyznaczony sinα
1 gru 21:10
Bleee:
I blad w (7)... Oczywiście c = (a+b) − 2b
I co dalej daje błąd we wzorze na pole trapezu
Ogólnie P = a*h
1 gru 21:13
twierdzenie: Rozumiem, bardzo dziękuję
1 gru 21:18
twierdzenie: Jeszcze jedno pytanie w sumie. Dlaczego mam liczyć pole ze wzoru ah?
| | a+b+c | |
Ogólnie licząc pole jako P= |
| * h dostaje P=44,2368 a w odpowiedziach mam P=44,26. Coś |
| | 2 | |
jest nie tak?
1 gru 21:21
Blee:
zapewne kwestia zaokrągleń
zauważ, że:
a+b = |AB|
c = |CD| = a−b
więc |AB| + |CD| = a+b+c = a+b +(a−c) = 2a
dlatego wzór na pole trapezu będzie a*h
1 gru 21:28
twierdzenie: Tyle, że jakby nie patrzeć, w żadnym miejscu nie zaokrąglałam wartości.
1 gru 21:30
Eta:

1/ rys.
| | 6 | | 3 | | 3k | |
2/ R=5 z tw. sinusów w ΔABC |
| =2R ⇒ sinβ= |
| = |
| |
| | sinβ | | 5 | | 5k | |
więc
P(trapezu)= 4k*3k= 12k
2
z treści zadania sinα= 1,6*0,6 = 0,96
| | 3k | |
i |
| =sinα ⇒ k= 2*0,96 ⇒ k=1,96 |
| | 6 | |
P= 12*k
2=..................,
1 gru 21:43
Eta:
sorry ma być k=1,92 (

P=44,24
1 gru 21:54
Mila:

Trapez jest równoramienny
R=5
1)
| sinβ | | 8 | |
| = |
| ⇔5sinβ=8sinα |
| sinα | | 5 | |
sinα=0.6
| | d | | d | |
d=10*sinβ⇔sinβ= |
| ⇔5* |
| =8*0.6 |
| | 10 | | 10 | |
d=16*0.6=9.6
3)
W ΔAEC:
| | h | | h | |
sinα= |
| ⇔0.6= |
| ⇔h=0.6*9.6 |
| | d | | 9.6 | |
h=5.76
cos
2α=1−0.6
2=0.64
cosα=0.8
| | |AE| | |
0.8= |
| ⇔|AE|=0.8*9.6=7.68 |
| | 9.6 | |
P
ABCD=7.68*5.76=44.2368
=====================
1 gru 22:09
Eta:
1 gru 22:20