znajdz funkcję odwrotną
Kamilka: nie wiem jak znaleźć funkcję odwrotną do y=x2−2x (dziedzina podana w zadaniu x≥1)
1 gru 20:11
Leszek: Dla dziedziny x≥ 1 funkcja jest roznowartosciowa ( to trzeba pokazac)
Wowczas y→x, x→y ⇒ x= y
2 − 2y ⇔ y
2 − 2y −x = 0 , Δ
y = 4 + 4x
| | 2 + 2 √1+x | |
Wyznacz y = |
| = 1 + √1+x |
| | 2 | |
1 gru 20:18
ABC: ja bym robił tak:
y+1=x2−2x+1
y+1=(x−1)2
√y+1=√(x−1)2
√y+1=|x−1| teraz korzystasz z założenia
√y+1=x−1
√y+1+1=x
1 gru 20:19
Blee:

y = x
2 − 2x
y + 1 = x
2 − 2x + 1
y+1 = (x−1)
2
√y+1 = x−1
√y+1 + 1 = x
1 gru 20:21