Relacje równoważności i klasy abstrakcji
Elena: Jak wykazać,że ta relacja jest relacją równoważności oraz wyznaczyć jej klasy abstrakcji i
przestrzenie ilorazowe? Gdy zaczynam od sprawdzenia czy jest zwrotna to nie wiem jak
udowodnić, że tx=x,czy mogę założyć,że jest prawdziwa tylko dla t=1?
X∊R; x≈y ⇔ (∃(t) t≠0)(tx = y)
1 gru 20:06
iteRacj@:
czy x,y,t są rzeczywiste, całkowite, naturalne?
1 gru 21:10
Elena: Należą do rzeczywistych
2 gru 10:06
iteRacj@:
to daje szansę na relację równoważności : )
sprawdzamy zwrotność:
czy dla każdego x istnieje takie t∊ℛ i t≠0, żeby tx=x ?
dla t=1 1*x=x, więc x≈x i relacja jest zwrotna
wystarczy, że jest to spełnione tylko dla t=1, warunek jest taki (∃(t) t≠0),
t ma istnieć, może być to tylko jedna liczba
2 gru 13:17
Elena: Rozumiem w takim razie:
−symetryczność będzie wyglądać w ten sposób:
(xRy ⇒ yRx) ⇔ (tx = y ⇒ y=tx) I tutaj również relacja jest prawdziwa tylko dla t=1
−przechodniość:
((xRy ⋀ yRz)⇒(xRz)) ⇔ ((tx=y ∧ ty=z) ⇒ (tx=z)) tutaj także dla t=1 relacja jest przechodnia
Jeśli chodzi o klasy abstrakcji to czy t może być dowolne czy tylko równe 1? Czy ogólny wzór
mógłby tak wyglądać:
[(tx)]={(ty); t∊R}
2 gru 16:23
iteRacj@:
Symetryczność:
pytamy, czy (xRy ⇒ yRx)
| | 1 | |
tx=y ⇒ |
| y=x (można dzielić, bo był już warunek t≠0) |
| | t | |
czyli spełniony jest warunek że istnieje liczba rzeczywista, różna od zera przez którą mnożymy
y i otrzymujemy w wyniku x,
stąd wynika że para (y,x) również należy do relacji
więc
(xRy ⇒ yRx) relacja jest symetryczna
2 gru 16:34
iteRacj@:
skoro t∊ℛ\{0} to do relacji należą rónież pary x≠y
np.(7, −14) bo (−2)*7=−14
(5,25) bo 5*5=25
(55,11) bo (1/5)*55=11
nie możesz zakładać że zawsze t=1
spróbuj poprawić sprawdzenie przechodniości
2 gru 16:40
Elena: (xRy ⋀ yRz)⇒(xRz) a więc ( tx=y ⋀ ty=z ) ⇒ ( x=(1/t)*z ) tak?
2 gru 22:02
iteRacj@:
Żeby relacja była przechodnia, zależność (xRy ⋀ yRz)⇒(xRz) ma zachodzić dla
każdych dwóch
par np. dla (7, −14) i (55,11) a wtedy t=−2 bo
(−2)*7=−14 oraz t=1/5 bo
(1/5)*55=11
Jak widać dla każdej pary wartość t może być inna, musi jedynie spełniać warunek t∊ℛ\{0}.
Dlatego użyjemy różnych oznaczeń dla różnych par należących do tej relacji:
wx=y ⋀
uy=z
(
uw)x=z
w,u∊ℛ\{0} ⇒
uw∊ℛ\{0}
Czyli para (x,z) należy do relacji, a warunek (xRy ⋀ yRz)⇒(xRz) jest spełniony.
2 gru 22:49
Elena: Aa dobrze,teraz rozumiem,dziękuje!

Natomiast jeśli chodzi o klasy abstrakcji to czy w tym przypadku jest konkretny wzór,aby ją
wyrazić?
2 gru 23:53