Pilne
Maciej : Oblicz pole przekroju ostrosłupa trójkątnego jeżeli krawędź boczna długości 10cm jest nachylona
do podstawy pod kątem β
1 gru 19:56
Mila:
Jakiego przekroju?
1 gru 20:02
Maciej : Osiowego
1 gru 20:21
6latek: A niby po jakiej osi ?
1 gru 20:25
Leszek: To jest chyba ostroslup prawidlowy trojkatny ? ?
1 gru 20:28
Maciej : Właśnie taką mam treść od koleżanki i rysunek i nie wiem czy jest prawidłowy trójkątny czy nie
też wydaje mi się że ta treść jest nie pełna.
1 gru 20:40
Maciej : Wygląda jak prawidłowy trójkątny
1 gru 20:40
Leszek: To musi wynikac z tersci zadania , matematyka to nauka logicznego myslenia i postepowania !
1 gru 20:51
Maciej : A gdy by był prawidłowy to jak to zrobić
1 gru 21:14
Leszek: To przekrojem jest trojkat o dluzszym boku 10 cm i kacie miedzy tym bokiem i podstawa
trojkata wynosi β , podstawa trojkata to wysokosc trojkata rownobocznego .
1 gru 21:54
Mila:

Ostrosłup prawidłowy trójkątny, przekrój jak na rysunku− ΔAES
1)
W ΔAOS:
H=10sinβ
|AO|=10*cosβ
| | 3 | | 3 | |
|AE|= |
| |AO|= |
| *10*cosβ=15cosβ |
| | 2 | | 2 | |
2)
P
ΔAES=75 sinβ*cosβ
================
1 gru 23:17
Eta:
| 2r | |
| =cosβ ⇒ r=5cosβ to 3r=15cosβ |
| 10 | |
| | 1 | |
P(DCS)= |
| *|DC|*|SC|*sinβ |
| | 2 | |
| | 75 | |
P= 75cosβ*sinβ = |
| sin(2β) |
| | 2 | |
==============================
1 gru 23:35
Maciej : Dziękuję za pomoc teraz wiem już o co chodzi.
1 gru 23:39
Eta:
1 gru 23:43