dobierz parametry tak aby funckja była ciągła
asdf: dobierz parametry a, b tak aby funckja była ciągła
| | ⎧ | ax + 1, x < −1 | |
| f(x) = | ⎩ | b−2x, x ≥ −1 |
|
Doszedłem do zależności a = 1 − b
Czy to wystarczy? Nie wiem jak miałbym wyznaczyc konkretne wartości
1 gru 19:55
Leszek: limx →−1− f(x) = −a+1
limx → −1+ f(x) = b+2
Czyli : a+b = −1
i nic wiecej , chyba ze funkcja ma byc rozniczkowalna ?
1 gru 20:01
asdf: Tak, błąd w obliczeniach zrobiłem.
Tyle miało być, tylko ciągłość. Dzięki!
1 gru 20:06