Sinus kąta między prostą a płaszczyzną.POMOCY!!!
Wojtas: 5. Znajdź sinus kąta między prostą
x2=y=
z−12a płaszczyzną przechodzącą przez punkty
A =(1,0,1), B=(1,0,0), C=(0,2,0) .
Obliczyłem równanie prostej: 2x+y−2=0
|ABC|=[2,1,2] −
N=[2,−1,0]
Dalej nie potrafię obliczyć tego sinusa
1 gru 19:43
Leszek: Z iloczynu skalarnego oblicz cos α , a potem sin α
1 gru 20:03
Mila:
x=2t
y=t
z=1+2t, t∊R
k
→=[2,1,2]− wektor kierunkowy prostej
π:
AB
→=[0, 0,−1]
AC
→=[−1,2,−1]
n
→=[0, 0,−1] x [−1,2,−1]=[2,1,0]− wektor normalny płaszczyzny
Kąt między prostą i płaszczyzną w R
3
α− jest kątem ostrym między wektorem normalnym płaszczyzny i wektorem kierunkowym prostej
| | |[2,1,2] x [2,1,0]| | |
sinα= |
| = |
| | √22+1+22*√22+1+0 | |
| | |[−2,4,0]| | | √22+42 | |
= |
| = |
| = |
| | 3√5 | | 3√5 | |
Posprawdzaj rachunki
1 gru 20:37
Mila:
Oblicz jak podpowiada Leszek.
1 gru 20:39