matematykaszkolna.pl
PRAWO WALDENA Klaudia: Zadanie z reguły Waldena przewodność wzrosła 5krotnie, jak zmieni się lepkość? Bardzo proszę o pomoc zadanie z fizyki
1 gru 18:00
Leszek: Regula Waldena : przewodnosc * lepkosc = const .
1 gru 20:37
Klaudia: Super, dzięki, a jest jeszcze jakis wzor, zeby polaczyc to z temperaturą i oporem? Czy może lepkość jest oporem? A mianowicie chodzi mi o takie zadania: 1. Podczas ogrzewanua przewodnika elektrolitycznego opor zmalal 5−krotnue. Jakzmieni się lepkość? (wzór + objaśnienie) 2.Temperatura się zmienia w wyniku czego opór przewodnika maleje. Co dzieje się z lepkością i jak zmienia się temperatura? 3. Policz jak zmieni się lepkosc jesli 4−krotnoe wzrosla temperatura i konduktywnosc.
2 gru 15:44
Leszek: Powinnas miec to wszystko na wykladzie , popatrz do notatek lub do Wikipedii !
2 gru 16:13
Klaudia: No właśnie, nie mieliśmy tego na wykładach, a jest w zbiorze zadań. Proszę, jeśli wiesz jak to rozwiązać, pomóż, bardzo proszę. Na Wikipedii też szukała, ale nie znalazłam nic konkretnego
2 gru 23:59
Klaudia: Jakby co, to nie jestem na politechnice, studiuję medycynę, a te zadanka są z biofizyki, może dlatego jest mi to trochę trudniej ogarnąć. Bardzo Cię proszę o pomoc
3 gru 00:07