twierdzenie sinusów/cosinusów
cosinus: Dwa punkty materialne wyruszają z wierzchołka o kącie 120 stopni i poruszają się po jego
| | m | | m | |
ramionach z prędkościami odpowiednio 5 |
| i 3 |
| . Po jakim czasie odległość między |
| | s | | s | |
nimi będzie równa 49 m?
==================
drogi to odpowiednio 5t i 3t
zatem z tw. cosinusów:
49
2=(5t)
2+(3t)
2−2*5t*3t*cos120
2401=25t
2+9t
2+30tcos60
34t
2+15t−2401=0
itd.
Tyle, że z tego nic sensownego nie wychodzi.
Odpowiedź to 7 sekund. Mógłby ktoś sprawdzić i powiedzieć gdzie mam błąd?