Kresy
Dziel: Hej, problem z kresami:
H={x∊R: |log
3|x−1|−1|>0
Kłopot sprawia również interpretacja zapisu, do czego przyczyniają się odpowiedzi w zbiorze:
infH=minH=−2; supH=maxH=4
Dlaczego −2, jeśli występuje moduł oraz >0

Mój kandydat na kres dolny to 1 dla x=2,
natomiast na kres górny brak pomysłu.
1 gru 17:15
Adamm:
podstaw sobie x=1
1 gru 17:21
ABC: dziwna ta odpowiedź: biorę x=82, wtedy x−1=81 , log3|x−1|=log381=4
4−1=3, |3|=3>0 , warunek spełniony , czyli 82∊H
to jak maxH może być 4?
1 gru 17:27
Dziel: Adamm, nie rozumiem. Do której potęgi podniesienie dodatniej liczby 3 skutkuje otrzymaniem
liczby −1?
1 gru 17:34
ABC: Biorę x=−80 i podobne rachunki dają −80∊H , czy ten zbiór w ogóle jest ograniczony z góry lub
z dołu?
1 gru 17:48
Adamm: nie powiedziałbym że to jest dobrze określony zbiór
1∊H, czy 1∉H ?
1 gru 17:53
Dziel: Wyjątkowo niczego nie pomyliłem podczas przepisywania.
Janicka, ,,Wstęp do analizy matematycznej"
1 gru 18:09
ABC: podaj numer zadania i stronę
1 gru 18:17
ABC: bo jeśli zadanie 1.29 przykład h strona 40 to ja mam nieco inną treść (wydanie z 2004 roku)
1 gru 18:20
6latek: 1.29 h) strona 40
1 gru 18:21
ABC: u mnie jest log3|x−1| <1
1 gru 18:22
6latek: mam tak samo .
1 gru 18:23
Dziel: Aaaa widzisz, u mnie wydanie pierwsze i bez odpowiedzi (sprawdzam odpowiedzi z pdf w
Internecie, ale oszczędzam oczy przy książce). Zresztą − co sądzicie o tomiku Janickiej?
1 gru 18:27
Adamm: Nigdy nie używałem. Chyba nie jest to do życia potrzebne
1 gru 18:28