rzuty kostka
Agata: Niech X1, . . . , Xn oznacza ciąg wyników rzutów kostką. Ile wynosi wartość oczekiwana oraz
wariancja
zmiennych
(i) 3X2 + 2;
(ii) max(X1, X2);
(iii) X1/X2
(iv) X1 + 2X2 + · · · + nXn
Co dokladnie mam tutaj wyliczyc? Nie wiem jakie są te rzuty wiec jak ma wygladc odpowiedz? Ma
byc uzalezniona od x1x2 itd?
1 gru 16:58
Agata:
1 gru 17:18
Blee:
EXi = 3.5 dla dowolnego rzutu (a rzuty są niezależne)
o ile (i) i (iv) możesz łatwo wyznaczyć o tyle (ii) i (iii) sugeruję po prostu rozpisać
wszystkie możliwości i wyznaczyć wartość oczekiwaną
1 gru 20:15
Agata: Jak wyznaczyłes Xi?
1 gru 22:32
Agata: Ktos wie jak rozpisac 2 podpunkt?
2 gru 09:47
Blee:
(ii)
możliwości są takie:
max() = 1 gdy masz zestaw:
(1,1)
max() = 2 gdy masz zestaw:
(1,2), (2,2), (2,1)
max() = 3 gdy masz zestaw:
(1,3), (2,3), (3,3), (3,2), (3,1)
itd.
| | 1*1 + 2*3 + 3*5 + 4*7 + 5*9 + 6*11 | |
więc wartość oczekiwana będzie wynosić |
| = .... |
| | 36 | |
2 gru 10:02
Agata: A co z wariancja bo z tym jest wiekszy problem? Bo wariancja wynosi
E(max(X1,X2)2)−(E(max(X1,X2))2,
jak sobie poradzic z pierwszym czynnikiem ?
2 gru 10:08