zbadaj parzystość funkcji
uczennica: Zbadaj parzystość funkcji f(x)= x3 + x2sinx na podstawie definicji.
Zrobiłam to w ten sposób:
f(x)=f(−x)
więc f(−x)= (−x)3 + (−x)2sin(−x)= −x3 − x2sin x wiec funkcja nie jest parzysta czy
to jest okej ?
1 gru 16:41
Leszek: Tak , f(−x) = (−x)3 + (−x)2 sin(−x) = −( x3 + x2 sin x ) = − f(x) funkcja jest
nieparzysta !
Funkcja moze byc parzysta jezeli : f(−x) = f(x) , nieparzysta : f(−x) = − f(x) , lub ani
parzysta ,
ani nieparzysta !
1 gru 16:49
uczennica: super dziękuję Leszek

!
1 gru 16:58