Olcia: Bardzo prosze o rozwiązanie tych zadan. Należy obliczyć pochodną funkcji złożonej:
a) f(x) = √x3 - x
b)f(x)= 3√sinx
c)f(x)= 1/4tg4x
d)f(x)= log3(x2 - sinx)
e)f(x)= ln2x
f)f(x)= e3x2 - 5x +1
g)f(x)= ex/sin(3x-2)
16 lis 12:00
Mycha: a) (x3-x)1/3=1/3(x3-x)-2/3*(3x2-1)
b) 1/3(sinx)-2/3*cosx
c) 1/16tg3x*(1/cos2x)
d) (1/[(x2-sinx)ln3])*(2x-cosx)
e) 1/2x *2= 1/x
f) e3x2-5x+1=e3x2-5x+1*(6x-5)
g) ex/sin(3x-2)=(ex*sin(3x-2)-ex*3cos(3x-2))/(sin2(3x-2))
16 lis 12:22
Olcia: Wielkie dzięki
16 lis 12:31
arto: siemka,
a pomoze ktos rozwiązać takie cos:
v= cos t/a
z gory wielkie dzieki
16 lis 12:54
Mycha: nie bardzo rozumiem o co Ci w tym zadaniu chodzi

jakie jest polecienie
16 lis 12:58
arto: obliczyc pochodną

ps. tylko "t" jest dzielone przez "a"
16 lis 13:02
arto: i a jest rozne od 0
16 lis 13:03
Mycha: rozumiem ze t jest zmienna a "a" stala

wiec
v'=-sin(t/a) *(1/a)
16 lis 13:07
arto: a czemu tak wyszlo?
mozesz opisac krok po kroku jak to robisz i z jakich zaleznosci korzystazsz?
16 lis 13:08
Mycha: jest to pochodna zlozona
[f(g(x))]'=f'(g(x))*g'(x)
wiec mamy
pochodna cosx= -sinx
ale nasz x= t/a
wiec mamy
-sin(t/a)*pochodna wewnetrzna
pochodna wew wynosi
(t/a)'=(1/a)*(t')=1/a
czyli w sumie
-sin(t/a) *(1/a)
rozumiesz
16 lis 13:15
arto: a do pochodnej wewnetrzej to z czego korzystasz? nie znam takiego wzoru:(
bo nam podawali ze pochodna z dzielnenia to:
(f/g)'= (f'g - fg')/g2
16 lis 13:21
Mycha: wewnetrznej

no tak. na dzielenie jest to co napisales ale to wtedy tylko kiedy w
liczniku i mianowniku masz zmienna. a tutaj w liczniku jest zmienna a w mianowniku stala
czyli mozna to zapisac:
t/a= (1/a)*t
gdzie 1/a to stala ktora mozna wyciagnac przed nawias
16 lis 15:12
arto: dzieki, ae zamotalem sie troszke

skad wiadomo ze "a" to stala a "t" to zmienna? i czemu t' znika?
pozdrawiam cieplutko
16 lis 15:40
Mycha: no wlasciwie to mogloby byc tez odwrotnie

wtedy wygladaloby to troszke inaczej bo
pochodna wew bylaby:
(t/a)'=t*(1/a)'= -t*(1/a
2)
a tam t "znika"

bo pochodna z t (jezeli jest zmienna) to 1
16 lis 16:54