Metoda sarrusa w ciele z5
Kamil: Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak obliczyć wyznacznik 3x3 w ciele z5 metodą sarrusa
przykład:
1 2 1
1 1 2
2 1 1
1 gru 16:11
xyz: tak jak samo jak normalnie tylko wynik kazdej komorki jest modulo 5
np. jak dostaniesz 4 to masz 4 mod 5 = 4
a jak dostaniesz 2*2*2 czyli 8 no i to mod 5 −−> 8 mod 5 = 3
1 gru 16:12
Kamil: Czyli wynik takiego wyznacznika to −1?
1 gru 16:14
Adamm:
4
1 gru 16:54
Mila:
−15≡4
1 2 1 ||1 2
1 1 2 ||1 1
2 1 1||2 1
W=1*1*1+2*2*2+1*1*1−(2*1*1+1*2*1+1*1*2)≡51+3+1−1≡54
1 gru 19:09