twierdzenie sinusów
sinus: W trójkącie ABC o kącie rozwartym przy wierzchołku B poprowadzono wysokość BD. Trójkąt ABD jest
równoramienny. Wiedząc, że |AB|=4√2 i |AC|=4(1+√3), oblicz miary kątów trójkąta ABC i pole
P koła opisanego na tym trójkącie.
1 gru 16:07
Eta:

1/ rys. i oznaczenia zgodne z treścią zadania
2 / zauważ , trójkąty "ekierki" ABD o katach 45
o, 45
o,90
o
i BDC o katach : 30
o,60
o,90
o
wprowadź oznaczenia długości boków
zatem kąty trójkąta ABC : .................
| | 4√2 | |
z tw. sinusów : |
| =2R ⇒ R=4√2 to R2=32 |
| | sin30o | |
P
k=πR
2=.......
1 gru 18:52
an:

|BD|=|AD|
∡CAB=45
o
i z czym problem
1 gru 19:05
Eta:
A w czym "problem" u mnie?
Chyba tylko ...... że mam przejrzysty rysunek ( a to 50% sukcesu w zadaniach z geometrii
1 gru 19:20