bardzo proszę o pomoc
ziemba: lim −>
∞
lim 3n−2/6n+1 =
12
Drodzy matematycy, proszę o pomoc z rozwiązaniem tego zadania
1 gru 14:07
6latek: Najpierw zapisz to porzadnie
Podaj polecenie .
1 gru 14:08
ziemba: Na podstawie definicji podaj czy dana liczba jest granicą ciągu
tam oczywiście powinno być lim n−> ∞
1 gru 14:12
jc: Prawdopodobnie zapomniałeś o nawiasach. Tak zapisany ciąg nie ma granicy.
1 gru 14:24
ziemba: a gdzie nawiasy? w przykładzie nic nie mam...
1 gru 14:28
jc: | | 2 | |
3n−2/6n+1 = 3n − |
| n+1. Czy to miałeś na myśli? |
| | 6 | |
Dzielenie wykonujemy przed dodawaniem i odejmowaniem.
Wiem, że to jest umowa, ale tak się przyjęło.
A dlaczego się na to nie zwraca uwagi w szkole, pozostanie dla mnie tajemnicą.
1 gru 14:38
ziemba: eeeee, kurde! próbowałem zapisać to za pomocą ułamka tutaj ale było bardzo nieczytelne, więc
zostawiłem tak,
no chodzi o:
(3n−2)/(6n+1)=
12
"/" to kreska ułamkowa
początkowo nie skumałem o jakie nawiasy chodzi

rzeczywiście nieczytelny ten zapis
1 gru 14:52
jc: / to nie jest kreska ułamkowa. Kreska ułamkowa wprowadza niewidoczny nawias.
| 3n−2 | | 1 | | 6n−4 | | 1 | | 5 | | 1 | |
| = |
| |
| = |
| − |
| |
| |
| 6n+1 | | 2 | | 6n+1 | | 2 | | 2 | | 6n+1 | |
| | 5 | | 1 | | 1 | |
Odległość od 1/n = |
| |
| < |
| . |
| | 2 | | 6n+1 | | n | |
Aby odległość ta była mniejsza od ε>0, wystarczy więc aby n było większe od 1/ε.
1 gru 14:59
6latek: Do pisania ulamkow uzywaj litery U zamiast u
1 gru 15:22