Miejsce zerowe funkcji
xxx: MIjescami zerowymi funkcji f(x) = x3 − 4x są liczby: −2, 0, 2. Podaj miejsca zerowe funkcji g.
a) g(x) = (x−3)3 − 4(x−3)
b) g(x) = (x+5)3 − 4(x+5)
Jak to sie liczy?
1 gru 13:34
xxx: Z wektorow to mozna policzyc? W sensie pododawac w przykladzie "a" 3 do kazdego miejsca
zerowego z tresci zadania?
1 gru 13:36
Tadeusz:
a)
g(x)=(x−3)[(x−3)
2−4]=(x−3)(x
2−6x+5) ... itd
1 gru 13:47
Mila:
a) przesunięcie wykresu o wektor [3,0]
(3 jednostki w prawo)
x1=−2+3=1, x2=0+3=3,x3=2+3=5
b) przesunięcie wykresu o wektor [−5,0]
(5 jednostek w lewo)
x1=−2−5=−7, ....
1 gru 16:02