Relacja równoważności i klasy abstrakcji
Adrian: Witam sprawdzić że jest to relacja równoważności
R⊆N
2, xRy⇔∃k∊Z:x−y=3*k
i teraz tak
Zwrotna: Tak x−x=k*3 dla k=0
Symetryczność Tak?
x−y⇒−(−y+x)
k*3⇒−(k*3)
Przechodniość Nie wiem jak pokazać

x−y=3k
y−z=3k i z tego mam zrobić x−z=3k ?
tylko jak ?
I jak wyznaczyć klasy abstrakcji ?
[0]=[x=y ?
[1]=[x=3+y]
[n]=[x=3*n+y] ?
Bardzo proszę o pomoc
1 gru 12:37
iteRacj@:
R⊆N2, xRy⇔∃k∊Z:x−y=3*k
Symetryczność:
inaczej bym to zapisała
x−y=−y+x=−(y−x)
y−x=−(x−y)=−(3*k)=(−k)*3
k∊Z⇒(−k)∊Z więc xRy⇒yRx
1 gru 12:47
iteRacj@:
k,m∊Z xRy, yRz
x−y=3k ∧ y−z=3m
y=3m+z
x−y=3k
x−(3m+z)=3k
x−z=3m+3k=3(m+k)
k,m ∊Z⇒(m+k)∊Z
+ wnioski dla relacji
1 gru 12:51
iteRacj@:
Do relacji R należą pary liczb naturalnych i one wyznaczają klasy abstrakcji.
Więc wg mnie zapis klas abstrakcji będzie wyglądać tak
[(0,0)]R={(0,0),(1,1),(2,2),(3,3),...} x−y=3*0
[(0,3)]R={(0,3),(1,4),(2,5),(3,6),...} x−y=3*(−1)
[(3,0)]R={(3,0),(4,1),(5,2),(6,3),...} x−y=3*1
........
[(0,6)]R={(0,6),(1,7),(2,8),(3,9),...} x−y=3*(−2)
[(6,0)]R={(6,0),(7,1),(8,2),(9,3),...} x−y=3*2
........
[(0,9)]R={(0,9),(1,10),(2,11),(3,12),...} x−y=3*(−3)
........
ale może Twój zapis [0] też jest dobry? Może ktoś się jeszcze wypowie (np.ekspert).
1 gru 13:11
Adrian: twój zapis jest dużo bardziej przejrzysty i widać o co chodzi. Dziękuję bardzo
1 gru 13:55