styczna do paraboli
Nibba: Znajdź styczne do paraboli y=x2 przechodzące przez punkt (2,2).
Próbuję to zrobić w taki sposób, że podstawiam do równania na styczną w punkcie, otrzymuję dwa
rozwiązania, będące współrzędnymi x możliwych punktów przecięcia stycznej z parabolą. Później
podstawiam te rozwiązania do wzoru na styczną i wychodzą dwa wzory stycznych, które są
odpowiedzią. Niestety w poprzednim zadaniu tą metodą mi wyszło, w tym już nie chce. Nie mogę
znaleźć błędu obliczeniowego, więc może metoda jest zła. Co zrobić?
Jak coś to wychodzi mi x0 = 2−√2 lub x0 = 2+√2 .
1 gru 11:30
Blee:
to pokaż swoje obliczenia
1 gru 11:33
ABC: tak na szybko to mi wychodzi jeden taki sam , a drugi inny: √2+2 ,√2−2
1 gru 11:37
Tadeusz:

... i pomyśl
1 gru 11:38
Tadeusz:
y−2=a(x−2) ⇒ y=ax−2a+2
x
2=ax−2a+2
x
2−ax+2a−2=0
Δ=a
2−8a+8 Δ=0
Δ
1=64−32
itd
1 gru 11:46