Rozkład
Agata: Dane są niezależne zmienne losowe X, Y, Z. Zmienna losowa X ma rozkład dwupunktowy Bernoullego
P(X = 0) = 1/4, P(X = 1) = 3/4, zmienna T ma rozkład jednostajny na przedziale [−1, 1], zaś
Z ma rozkład jednostajny na przedziale [0, 2]. Znaleźć rozkład zmiennej W = XY + (1 − X)Z.
Dla dówch zmiennych moge korzystac ze spolotu gestosci a co w tym przypadku?
1 gru 10:51
Blee:
| | ⎧ | Y dla X=1 | |
| W = | ⎩ | Z dla X=0 |
|
1 gru 10:57
Blee:
tfu
W={3Y/4 dla X=1 & Z/4 dla X=0}
1 gru 10:58
Blee:
| | ⎧ | 3Y/4 dla X=1 | |
| W= | ⎩ | Z/4 dla X=0 |
|
1 gru 10:58
Agata: Jak to policzyłes? Zalezy mi na wskazówkach
1 gru 11:01
Agata:
1 gru 11:11
Blee:
zapomnij o tym co napisałem −−− to jest idiotyzm człeka który ledwie się obudził
1 gru 11:19
Adamm:
| | 3 | | 1 | |
P(W≤t) = P(W≤t | X = 1) + P(W≤t | X = 0) = |
| P(Y≤t)+ |
| P(Z≤t) |
| | 4 | | 4 | |
P(W≤t) = 0 dla t≤−1
| | 3 | | t+1 | | 1 | | t | |
= |
| * |
| + |
| * |
| dla 0≤t≤1 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | t | |
= |
| + |
| * |
| dla 1≤t≤2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
= 1 dla t≥2
1 gru 13:36
Adamm:

dystrybuanta
1 gru 13:40
Agata: A tam nie powinno byc 4/3 oraz 4? w prawdopodobieństwie we wzorze warunkowym?
1 gru 13:51
Adamm:
P(W≤t) = P(W≤t | X=0)P(X=0) + P(W≤t | X=1)P(X=1)
tak powinno być, reszta jest ok
1 gru 13:54
Agata: super dziękuje

!
1 gru 13:55