Indukcja
Dziel: Udowodnij indukcyjnie:
13+23+...+n3=(1+...+n)2
Utknąłem przy:
(1+...+n)2+n3
1 gru 08:49
ABC: | | n(n+1) | |
chyba łatwiej ci pójdzie jak zapiszesz prawą stronę jako ( |
| )2 |
| | 2 | |
1 gru 08:55
Dziel: P
2=(
(n+1)(n+2)2)
2
| | n2(n2+6n+1) | |
Otrzymałem potwora: |
| |
| | 4 | |
1 gru 09:14
ABC: hmmm.. indukcję ze szkoły wyrzucili czyli studentem jesteś i potworów się boisz

nie umiesz dodać (n(n+1)/2)
2+(n+1)
3 ? przecież (n+1)
2 przed nawias i od razu teza
indukcyjna idzie
1 gru 09:25
PW: Dla n=1
L=1
3=1, P=1
2=1, L=P.
Założenie indukcyjne:
− dla n=k jest prawdą, że
| | k(k+1) | |
(1) 13+23+...+k3=( |
| )2 |
| | 2 | |
Teza indukcyjna: wzór jest prawdziwy dla n=k+1, to znaczy
| | (k+1)(k+2) | |
(2) 13+23+...+k3+(k+1)3=( |
| )2. |
| | 2 | |
Dowód indukcyjny: korzystając z założenia (1) pokażemy prawdziwość (2).
No i wychodząc od lewej strony (2) musimy dojść do prawej
| | k(k+1) | |
L = ( |
| )2 + (k+1)3 = ... przekształcaj |
| | 2 | |
1 gru 09:31
Dziel: JEJ, WIEM
Dodałem n
3 zamiast (n+1)
3. Dzięki. Pierwiastek z delty nie odpowiadałby postaci nowej sumy,
co zaniepokoiło mnie (nie zgadzałby się wynik).
Dziękuję, PW

Stosowałem już indukcję, po porostu nie zauważyłem (n+1)
3 po trzeciej. Chyba
czas na przerwę w zadaniach.
1 gru 09:36
6latek: | | n2(n+1)2 | |
13+23+33+.....+n3= |
| |
| | 4 | |
dla n=1
1=1
l=p
| | k2(k+1)2 | | (k+1)2(k+2)2 | |
2) (13+23+33+...k3= |
| ⇒13+23+..... k3+(k+1)3= |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | k2(k+1)2 | | k+1)2(k2+4k+4) | |
L= 13+23+.... k3+(k+1)3= |
| +(k+1)3= |
| = |
| | 4 | | 4 | |
1 gru 09:40
Dziel: Przed chwilą poprawiłem, spektakularnie piękny wynik bez proszenia. Jeszcze raz dzięki.
1 gru 09:40