1 | 1 | |||
oblicz | + | , gdzie x1, x2, to pierwiastki rownania 2x2−3mx−2=0 | ||
x13 | x23 |
1 | 1 | (x1+x2)3−3x1*x2(x1+x2) | |||
+ | = | ||||
x13 | x23 | (x1*x2)3 |
1 | 1 | b3+a3 | (a+b)(a2 + ab + b2) | ||||
+ | = | = | = | ||||
a3 | b3 | (ab)3 | (ab)3 |
(a+b)*( (a+b)2 − ab) | ||
= | ||
(ab)3 |
|
| ||||||||||||||||||||||||||||||
...= | = | = | |||||||||||||||||||||||||||||
−1 | −1 |
| 27m3+36m | |||||||||
= | =− | |||||||||
−1 | 8 |
9m | ||
...= − | (3m2+4) | |
8 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |