prosze o wypowiedz
Tomek: Witam. Czy można w jakiś sposób pogrupować ten wielomian?
W(x) = x4 + 2x3 + 5x2 + 4x + 3
30 lis 23:33
Bleee:
A co KONKRETNIE masz zrobić w zadaniu... Da się pogrupowac ale nie będzie to takie łatwe i
przejrzyste jakbyś chciał.
30 lis 23:47
Tomek: zapisać w postaci iloczynu ale nie chce dzielic wielomianu, chciałbym pogrupować. Bardzo prosze
o jakieś przekształcenie wielomianu tak zeby go pogrupować
1 gru 00:22
Eta:
W(X)=(x2+x+1)(x2+x+3)
1 gru 00:31
Eta:
W(x)= (x4+x3+3x2)+(x3+x2+3x)+(x2+x+3)
=x2(x2+x+3)+x(x2+x+3)+(x2+x+3)= (x2+x+1)(x2+x+3)
1 gru 00:42