Podzielność
Dziel: Proszę o wskazówki:
Wykaż, że liczba jest podzielna:
a) 4n−1 przez 3
Widzę (2*2)n−1n=2n*2n−11=22n−12n, jednak nie wiem, co o tym myśleć
b)11n+2+122n+1 przez 133
Dostrzegam 11n*121+122n*12 i 12+121=133, tylko nie dostrzegam przejrzystego rozwiązania
c) n6−n
Wiem, że powinienem wykazać, że podzielna przez 2 i 3, ale...
30 lis 22:41
iteRacj@:
a/ nie myśl o tym źle
c/ przez ile ma być podzielne n6−n?
30 lis 22:44
Dziel: Och, przepraszam: c podzielne przez 6
a) Nie myśl o tym, ponieważ to jest zła myśl czy nie powinienem myśleć o tym źle, ponieważ
dobra myśl?
30 lis 22:48
iteRacj@:
n6−n nie jest podzielne przez 6 dla każdego n∊N
26−2=64−1=63
30 lis 22:50
Kamil: a)
widać że dla n początkowych działa ten wzór
zakładamy że:
4k−1=3m
TEZA:
4k+1−1=3p
DOWÓD
4*4k−1=
z zał
4*(3m+1)−1=3p
12m+3−3p=0
3(4m+1−p)=0
czyli liczba jest podzielna przez 3
30 lis 22:53
Dziel: b
30 lis 22:55
Mila:
Czy masz to wykazać za pomocą indukcji?
30 lis 23:04
Blee:
b)
11n+2 = 121*11n
122n+1 = 12*122n = 12*144n = 12*(133 + 11)n
11n+2 + 122n+1 = 121*11n + 12*(133 + 11)n =
= 121*11n + 12*11n + 12*[133n + n*133n−1*11 + .... + n*1331*11n−1] =
= 133*11n + 12*[133n + n*133n−1*11 + .... + n*1331*11n−1] = ... wniosek bądź jeszcze
wyłącz 133 przed nawias
30 lis 23:11
Blee:
c)
n6 − n = n*(n5−1) = n*(n−1)(n4 + n3 + n2 + n + 1)
i teraz tak:
1) masz iloczyn dwóch kolejnych liczb −−− więc dla dowolnego 'n' jedna z nich będzie parzysta
(masz podzielność przez 2)
2) ale przez '3' n6 − n nie musi być podzielne (niech n= 2 ... wtedy masz n6 − n = 26 − 2 =
64 − 2 = 62 ... no jak nic nie jest podzielne przez '3'
30 lis 23:19
Dziel: Wielbię Was :') Dzięki!
Znalazłem przed chwilą pdf z nowszym wydaniem zbioru, w którym c poprawiono na n5−n.
30 lis 23:31
podziel:
n5−n=n(n4−1)=n(n−1)(n+1)(n2+1)
bo (n−1)*n*(n+1) =6u
to n5−n =6u*(n2+1)
30 lis 23:40
Dziel: n(n
4−1)=n(n
2−1)(n
2+1)=n(n−1)(n+1)(n
2+1)
1) Iloczyn dwóch kolejnych − podzielność przez dwa
2) Pomysł na 3
30 lis 23:40
podziel:
iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 6
30 lis 23:41
Dziel: Dzięki
30 lis 23:41