pochodna
krkde: Hej
Jak obliczyć taką pochodną?
f(x)=3e(3x) (nie wiem, jak to zapisać, jest to 3 do potęgi e, które jeszcze jest do potęgi
3x)
Liczę tak:f'(x)= 3e(3x) *ln3 * e(3x)
Jednak odpowiedź jest inna, gdzie robię błąd?
30 lis 22:37
Kamil: zwykła pochodna funkcji wymiernej. e to po prostu liczba, jak każda inna
30 lis 22:39
Kamil: wykładniczej*
30 lis 22:39
krkde: tak, ale w odpowiedziach jest 3e(3x+1) *ln3 * e3x
i nie rozumiem skąd się bierze to 3x+1
30 lis 22:47
krkde: tam oczywiście ma byc 3 do e do 3x+1 itd..
30 lis 22:47
Bogdan:
Czy taki jest wzór funkcji f(x) = 3e3x ?
30 lis 22:50
Jax09: f(x)=3e3x
f'(x)=3e3x * ln3 * (e3x)' = 3e3x * ln3 *e3x * (3x)' = 3e3x * ln3 *e3x * 3 =
= (3e3x * 31) * ln3 *e3x = 3(e3x+1) ln3 *e3x
1 gru 00:35
1 gru 00:45