trygonometryczne równanie
Tomek: Trygonometria
sin(x−12)cos(x−12)=0
Proszę o pomoc
30 lis 22:03
the foxi:
sin(x−12)=0 ∨ cos(x−12)=0
30 lis 22:05
the foxi:
albo 2sin(x−12)cos(x−12)=0 ⇒ sin[2(x−12)]=0 ⇒ sin(2x−24)=0
30 lis 22:06
Tomek: tak, ale co z tym dalej? Te przekształcenia ogarniam, ale nie wiem jak rozwiązać sin(2x−24)=0
dla x
30 lis 22:08
Blee:
(2x−24) = kπ
2x = 24 + kπ
elementarne przekształcenia
30 lis 22:13
Tomek: O jaki ty jesteś mądry i lepszy ode mnie
30 lis 22:14
Blee:
hu hu ... gimbaza się obraziła bo nie wiedziała co zrobić i teraz za punkt honoru obrało sobie
spróbowanie obrażenia mnie ... niestety − nie pierwszy i nie ostatni (mentalny) 'szczeniak'
jesteś
Parę lat minie to i może (mentalnie) dojrzejesz.
30 lis 22:16
xyz: bardziej szkola srednia skoro ma sinusy, hmm
30 lis 22:25
Mila:
Tomku nie używamy zwrotów, które powszechnie uważa się za obraźliwe.
Można swoje niezadowolenie wyrażać w kulturalny sposób.
30 lis 22:35