Macierze
Light: Uzasadnij,że nie istnieje taka macierz,która różni się od swojej macierzy transponowanej o
macierz jednostkową
2. Sprawdź,że jeżeli pewna potęga macierzy jest nieodwracalna to wyjściowa macierz też.
3.Zapisz post. algebraiczna rozwiązań równania z24=1 o najmniejszym dodatnim argumencie
głównym.
Oblicz obwód wielokąta foremnnego którego kształt wyznaczaja rozwiązania równania
4. Podaj postać trygonometryczną liczby cos fi − isin fi
30 lis 21:00
Light: z do potęgi 24 =1 *
30 lis 21:03
jc: | | 1−i | | 1+i√3 | |
3) z= |
| |
| , mnożenie sam wykonaj |
| | √2 | | 2 | |
2) det(M
n)=0, det(M
n) = det(M)
n, det(M)=0
1) M
t−M=I, I=I
t=(M
t−M)=M−M
t=−I, I=0, sprzeczność
30 lis 21:22
Light: 3) Wynik to 1/2(√2+√6)
Ale skąd to sie bierze? Dla jasności polcenie to z24=1
30 lis 21:27
jc: Coś pomyliłeś.
Iloczyn dwóch liczb o module 1.
Pierwsza ma argument −45, druga 60, iloczyn ma argument 15=360/24.
30 lis 21:35
Light: Można prosić obliczenia bo wychodzi mi inaczej końcowy wynik
30 lis 22:14
Light: Ja liczyłem z= pierwiastek 24 stopnia z 1 ,ze wzorów.
1 gru 01:35
PW: Rozwiązania
jc bywają błyskotliwe, warto się uczyć. Pozwolę sobie wytłumaczyć sposób
myślenia.
Wiadomo, że pierwiastek stopnia 24 z liczby 1 to zbiór 24 liczb rozłożonych na okręgu
jednostkowym "co 15 stopni", jedną z tych liczb jest z
0=1. Wobec tego "następną" będzie
liczba, której argument jest równy 15° czyli
z
1=cos15°+isin15°,
ale… kto pamięta te wartości. Pewnie że mozna je policzyć albo znaleźć w tabeli wartości
funkcji trygonometrycznych niektórych kątów. Kolega
jc pomyślał inaczej:
Wiadomo, że mnożenie liczb zespolonych danych w postaci trygonometrycznej polega na mnożeniu
modułów i dodawaniu argumentów. W szczególności pomnożenie dwóch liczb leżących na okręgu
jednostkowym da liczbę też leżącą na tym okręgu, a argument iloczynu będzie równy sumie
argumentów. Bierze więc jedną liczbę o argumencie (−45°) i drugą o argumencie 60°. Są to
| | 1 | | 1 | |
cos(−45°)+ i sin(−45°)= |
| −i |
| |
| | √2 | | √2 | |
oraz
| | 1 | | √3 | |
cos60°+ i sin60°= |
| +i |
| |
| | 2 | | 2 | |
(patrz wpis z 21:22). Iloczyn tych liczb to
| | 1−i | 1−i√3 | | (1+√3)+(−1+√3)i | |
|
|
| = |
| , |
| | √2 | 2 | | 2√2 | |
i jest to szukana liczba z
1 − leży na okręgu jednostkowym i ma argument (−45°+60°)=15°.
A wszystkich liczb stanowiących pierwiastek stopnia 24 z 1 nie kazali w tym zadaniu liczyć.
Żeby dokończyć − odpowiedzieć na pytanie o obwód − wystarczy policzyć długość jednego z boków
24−kąta , to znaczy |z
1−z
0| i pomnożyć przez 24.
1 gru 11:04
PW: Korekta: W wierszu 5. od dołu powinno być oczywiście
| | 1−i | 1+i√3 | |
|
|
| = .. dalej dobrze wymnozone. |
| | √2 | 2 | |
1 gru 11:13
Light: Bardzo dziękuje
1 gru 17:38