Wielomiany
Light: Znajdź sumę współczynników przy nieparzystych potęgach wielomianu
W(z)= (z−2018)2019
30 lis 20:57
Light: * tam będzie (z−2018) do potęgi 2019
30 lis 21:03
Mila:
W(1)=(1−2018)
2019=(−2017)
2019− suma wszystkich współczynników
W(−1)=(−1−2018)
2019=(−2019)
2019
| W(1)−W(−1) | | (−2017)2019−(−2019)2019 | |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
30 lis 21:13
the foxi:
W(x)=a+bx+cx
2+dx
3+ex
4+...
W(1)=a+b+c+d+e+...
W(−1)=a−b+c−d+e−...
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | W(1)+W(−1) | | W(1)+W(−1) | |
W(1)+W(−1)=2a+2c+2e+... ⇒ |
| =a+c+e+... ⇒ |
| =suma współczynników |
| | 2 | | 2 | |
przy parzystych potęgach wielomianu oraz wyrazu wolnego
W(1)=a+b+c+d+e+...
W(−1)=a−b+c−d+e−...
− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | W(1)−W(−1) | | W(−1)−W(1) | |
W(1)−W(−1)=−2b−2d−2f−... ⇒ − |
| =b+d+f+... ⇒ |
| =b+d+f+...=suma |
| | 2 | | 2 | |
współczynników przy nieparzystych potęgach wielomianu
30 lis 21:13
the foxi:
poprawka!
| | W(1)−W(−1) | | W(1)−W(−1) | |
W(1)−W(−1)=2b+2b+2f+... ⇒ |
| =b+d+f+... ⇒ |
| =suma współczynników |
| | 2 | | 2 | |
przy nieparzystych potęgach wielomianu
30 lis 21:15
Light: Znam te wzory chodzi mi bardziej o obliczenie tego własnie wyrażenia :
20192019−20172019
30 lis 21:18
30 lis 22:08