trygonometria
uczeń: Proszę o pomoc w równaniu
xsinx=0
x=0 v sinx=0
sinx=0 dla x=kπ
ale co z tym x=0?
nie rozumiem tego...
30 lis 20:32
6latek: Rownanie powinno byc tak naprawde zapisane tak
x*sin(x)=0
Wec iloczyn =0 kiedy jeden czynnik jest rowny 0 ludb drugi czynnik jest rowny 0
30 lis 20:36
Leszek: odp. x=0 lub x = kπ i k − calkowite
30 lis 20:37
uczeń: Dobrze, ale x=0 to to samo co x=kπ, gdzie k=0, czyli ogólny zbiór rozwiązań to po prostu x=kπ i
k∊Z?
30 lis 20:38
6latek: Nie jest to samo
Masz iloczy dwoch czynnikow jeden to x a drugi sin(x)
30 lis 20:39
Leszek: Tak !
30 lis 20:40
uczeń: Ok, dziękuje za pomoc
30 lis 20:40