bijekcja, surikecja, iniekcja
Gargamel: Czy podana funkcja f jest bijekcją?
f(x)=2x+2
Bijektywna jest wtedy kiedy jest suriektywna i iniektywna ale jak to sprawdzic?
30 lis 20:22
ABC: skąd dokąd jest ta funkcja? Bo jeśli np z R+ w R to nie jest suriekcją
30 lis 20:25
Gargamel: f: R → R
Zapomniałem napisać, przepraszam
30 lis 20:27
ABC: wtedy jest zarówno suriekcją jak i iniekcją , dowody są dość proste, bezpośrednio z definicji
30 lis 21:14
Gargamel: a czy funkcja y=2x (X,Y ∊N) jest suriekcją?
30 lis 22:19
ABC: nie jest w tym wypadku
30 lis 22:34
Gargamel: A mógłbyś wytłumaczyć dlaczego/dać jakiś kontrprzykład?
30 lis 23:06
Gargamel: Czy można to zrobić tak:
Jest taka postać funkcji
f(x)=y
biorę sobie w myślach za y np. 5 i myślę...jaką liczbe naturalną pomnozyc razy dwa zeby
otrzymac 5....no nie ma takiej liczby czyli nie jest suriektywna.
To jest dobre myslenie? W ten sposob mozna postepowac?
30 lis 23:10
ABC: można
1 gru 07:23