de L'Hospital
Dominik: Czy jak wychodzi symbol nieoznaczony [0 * − ∞] to mogę to traktować jak [0 * ∞] w celu
przekształcenia pod de L'Hospitala ?
30 lis 20:22
Leszek: Tak ,tylko na koncu pamietaj o znaku ( − ) , koniecznie !
30 lis 20:24
Dominik: Mam tak:
lim x
2e
1/x = [0* −
∞] =
x→0
−
Do tej pory w dobrym kierunku, czy są błędy ?
30 lis 20:41
uczeń: (1/x2)'=−2/x3
30 lis 20:58
uczeń: najłatwiej to rozbić na dwie granice
lim (przy x−>0) x2 * lim (przyx−>0)e(1/x)=0*0=0
pierwsze wiadomo czemu 0, w drugim 1/x dąży do −∞, a e−∞ dąży do zera, co widać z wykresu
funkcji wykładniczej ex
30 lis 21:03
Dominik: Ne rozumiem i nie wychodzi mi to
1 gru 11:10
Blee:
przecież:
e1/0− = e−∞ −> 0
więc nie ma tutaj symboli nieoznaczonego i rozwiązanie jest błędne
1 gru 11:18
Dominik: Nie będę pisał wszystkich działań, ale po zastosowaniu reguły de L'Hospitala wychodzi mi takie
coś
x→0
−
1 gru 11:19
Bleee:
Jeszcze raz napisze... NIE MASZ tutaj symbolu nieoznaczonego więc liczenie z reguły
de'Hospitala się Błędne,

Twoje rozwiązanie jest błędne
1 gru 11:23
Dominik: OK, No to przy lim x→0− wychodzi tak jak napisałeś 0. A ja liczę asymptoty,
więc muszę policzyć jeszcze lim x→0+ więc w tym przypadku już chyba trzeba będzie zastosować
de'Hospitala.. tak?
1 gru 11:27
Blee:
dobrze ... dla x−> 0+ masz symbol nieoznaczony i robisz de'Hospital'em
1 gru 11:34
Blee:
tylko jak na razie takiej granicy nie liczyłeś
1 gru 11:35
Dominik: Teraz się rozjaśniło. Nie wiedziałem po prostu, że e−∞→0 i kombinowałem, że rozbiega w
nieskończoność
1 gru 11:43
Dominik: Korzystając z otwartego wątku. Z tego zadania x
2e
1/x wychodzi brak asymptot pionowych,
no i liczę asymptoty ukośne więc:
| | x2e1/x | |
lim |
| = xe1/x =∞ ? z tego wynika brak asymptot ukośnych? |
| | x | |
x→+−
∞
1 gru 11:58