trygonometria
Kamil: Jak rozwiązać takie równanie?
cosx=cos2
Proszę o pomoc
30 lis 19:40
Kamil: ta jest 2 a nie 2x jak coś
30 lis 19:40
Blee:
cosx = cos(2x)
cosx = 2cos2x − 1
t = cosx ; t ∊<−1;1>
t = 2t2 − 1
2t2 − t − 1 = 0
Δ = ....
t1 = ...
t2 = ...
i wracasz do podstawienia
30 lis 19:45
Bogdan:
x = 2 + k*2π lub x = −2 + k*2π
30 lis 19:50
6latek: Dobry wieczor Panom

A tam nie bedzie cos2 czyli cos 2 radianow
30 lis 19:52
Blee:
"ta jest 2 a nie 2x jak coś" <−−− toć napisał
30 lis 19:55
Kamil: @6latek tak cos 2 radianów
Równanie takie jak rozwiązał @Blee bym umiał
30 lis 19:59
6latek: Kamilu o 19 :50 rozwiazal Ci to rownanie Bogdan
Rozwiazujesz je normalnie jak rownanie elementarne cos (x)=k
30 lis 20:59