Relacja równoważności
Arni: Sprawdzic czy relacja R określona następująco:
∀x,y € R xRy ⇔ x
2= y
2
jest relacją równoważności
Relacja jest równoważna kiedy jest zwrotna, symetryczna i przechodnia. Zwrotność zrobiłem tak:
xRx <=> x
2= x
2 czyli jest zwrotna
A mógłby mi ktoś pomóc z pozostałymi dwoma przypadkami? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi
30 lis 19:24
Arni: Coś pokombinowałem
Symetryczność:
xRy =>yRx <=> (x
2=y
2) => (y
2=x
2)
Przechodniość:
(xRy i yRz) =>xRz <=> [(x
2=y
2) i (y
2=z
2)] => x
2=z
2
czyli jest symetryczna i przechodnia

Mógłby ktoś sprawdzić bo cos za zbyt oczywiste to
wszystko sie wydaje...
30 lis 19:46
iteRacj@: proponuję inny zapis tych samych treści:
∀(x,y∊R)
x2=x2 ⇒ xRx || zwrotna
(x2=y2 ⇒ y2=x2) ⇒ (xRy ⇒ yRx) || symetryczna
((x2=y2 ∧ y2=z2) ⇒ x2=z2) ⇒ (xRy ∧ yRz) =>xRz || przechodnia
30 lis 19:54
iteRacj@:
Zaczynam od sprawdzenia prawdziwości warunków zwrotności, symetryczności i przechodniości.
Dopiero potem mogę zapisać te własności relacji R.
30 lis 19:56