Prosze o rozpisanie zadania
prosze: Liczba 0,(70) jest równa liczbie
A.7/10
B.70/99
C.7/9
D.77/99
30 lis 18:03
ICSP: x = 0,(70)
100x = 70,(70)
100x − x = 70
99x = 70
30 lis 18:06
prosze: dzieki
30 lis 18:08
Eta:
Bierzesz kalkulator i dzielisz:
70:99=0,(70)
odp: B)
30 lis 18:49
student: eta, to jest głupie
30 lis 19:50
Mila:
Dlaczego?,
W tak prostym przykładzie wykorzystać kalkulator to jak najbardziej dobra i prosta metoda.
30 lis 19:55
Blee:
skoro jest to zadanie TESTOWE to liczy się czas ... chwycenie za kalkulator jest szybszą metodą
niż rozwiązywanie (w momencie w którym człowiek nawet nie ma podejrzenia która to może być
odpowiedź)
30 lis 19:56
student: ale przecież nie można mieć kalkulatora
30 lis 20:06
Mila:
Na maturze można mieć kalkulator.
30 lis 20:08
Eta:
Zadanie z matury próbnej listopad 2018
| | √6−3 | |
Liczbą odwrotną do liczby |
| jest liczba: |
| | 3 | |
| | √6+3 | |
A/UP3−√6}{3} B/ −√6−3 C/ 3+√6 D/ |
| |
| | 5 | |
| | √6−3 | | 2,456−3 | |
Biorę kalkulator i liczę |
| = |
| <0 −− liczba ujemna |
| | 3 | | 3 | |
to i odwrotna też ujemna
a taką jest tylko w odp B/
zakreślam B/
i po ptokach
30 lis 20:11
30 lis 20:12
Jack: eee, naciągane...
30 lis 20:12
Eta:
1 min. czasu na dobrą odpowiedź!
30 lis 20:14
6latek: Ostatnio nie lubie prof Hartmana za to co wypisuje pod adresem Polakow.
Jednak w jednym musze sie z nim zgodzic . Nie wszyscy studenci zasluguja na to zeby ich
nazywac studentami .
Niestety niektorzy sa prostakami .Powiedzenie komus ze cos jest glupie .bez zadnego wyjasnienia
dlaczego cechuje taka osobe
Poza tym jesli ktos ma nick Eta to nalezy tak napisac .
30 lis 20:14
Eta:
30 lis 20:16
PW: Eta świetnie pokazała różnicę między rozwiązywaniem zadania a udzielaniem odpowiedzi na
test.
W teście nikt nie wymaga rozwiązania, tylko udzielenia poprawnej odpowiedzi. Często bywa tak,
że błędne odpowiedzi można wyeliminować w prosty sposób.
W tym wypadku kalkulator pokazuje, że odpowiedź C nie da przybliżenia 0,707070...− jest błędna.
Odpowiedź D to przecież to samo co C (ułamek rozszerzono mnożąc licznik i mianownik przez 11)
Odpowiedź A jest jawnie fałszywa, nie ma tu nic do roboty.
Nawet nie licząc widzimy, że jedyną poprawną odpowiedzią jest B (test jednokrotnego wyboru −
któraś z odpowiedzi musi byc poprawna).
Napisanie tego zajęło mi kilka minut, ale jedno dzielenie i operacje myślowe − rzeczywiście
poniżej minuty.
Można przecież dojść do odpowiedzi obliczając 0,(70) jako sumę szeregu geometrycznego − zajmie
to kilka minut , więcej niż ICSP − ale po co?
30 lis 21:39