grupy
grupy:
Udowodnic, ze D4 / {id, Oπ}≅(Z2, +2)×(Z2, +2).
30 lis 17:54
jc: D4 zapisuję jako permutacje wierzchołków kwadratu
(0,0) →{id, (1,3)(2,4)}
(1,0) →{(1,3), (2,4)}
(0,1) →{(1,4)(2,3), (1,2)(3,4)}
(1,1) →{(1,2,3,4), (4,3,2,1)}
30 lis 21:38
jc: Inaczej. Łatwiej sprawdzić.
S, T generatory − dwie symetrie o nieprostopadłych osiach.
S2=T2=id, STST=TSTS
(0,0)={id, STST}
(1,0)={S, TST}
(0,1)={T,STS}
(1,1)={ST,TS}
30 lis 22:41
grupy:
Ok.
A mozna byloby skorzystac z twierdzenia o klasyfikacji grup malych rzedow?
1 gru 13:51
grupy: ?
2 gru 12:05