oblicz pochodną
asdf: f(x) = esinx
Czy to nie będzie po prostu esinx?
30 lis 15:32
Jerzy:
Nie. f'(x) = esinx*cosx
30 lis 15:33
Jerzy:
To funkcja złozona.
30 lis 15:33
student: czemu?
30 lis 15:35
Leszek: Nie , jest to funkcja zlozona :
Wykorzystaj wzor : f(x) = eg(x)
f '(x) = eg(x) * g '(x)
30 lis 15:35
asdf: A co jest tu funckja wewnetrzna a co zewnetrzna?
30 lis 15:35
Jerzy:
Fukcją zewnętrzną jest funkcja wykładnicza: h(x) = ef(x) , a wewnetrzną : f(x)
30 lis 15:36
Jerzy:
A jak być policzył pochodną z h(x) = 2x2 ?
30 lis 15:37
asdf: zlozenie
wewn 2x, a zewn x2
2x * 2 * 2x?
pochodna wewn razy pochodna zewn
30 lis 15:40
student: (2x2)'=(x2)'*(2x2)=2x*2x2=x2x2+1
30 lis 15:41
Jerzy:
Odwrotnie. Zewnętrzna : h(x0 = 2f(x) , wewnętrzna: f(x} = x2
h'(x) =2x2*ln2*2x
30 lis 15:42
Jerzy:
Teraz policz: h(x) = ex2
30 lis 15:43
asdf: Jak to

(2
x)
2 w środku jest jakby 2
x − ona nie bedzie wewn?
30 lis 15:43
Jerzy:
@student .. mylisz funkcję zewnętrzną z wewnętrzną
30 lis 15:44
Leszek: Niestety zle ! !
f(x) = 2x ⇔ f(x) = ex ln 2
30 lis 15:45
Jerzy:
Nie

, a poza tym: (2
x)
2 = 2
2x ≠ 2
x2
30 lis 15:45
Jerzy:
@ Leszek ... o co chodzi ? f(x) = 2x i f'(x) = ln2*2x
30 lis 15:46
Leszek: Chcialem pokazac , jak liczyc pochodna funkcji wykladniczej : f(x) = ax i ogolniej
f(x) = ag(x) , bo czesto uczniowie stosuja taki sam wzoru jak dla f(x) = eg(x
niezaleznie od podstawy a .
30 lis 15:51
student: ja zapomniałem o pomnożeniu przez ln2
30 lis 16:07
Jerzy:
@ student ... nic nie zapomniałeś, tylko źle policzyłeś pohodną.
30 lis 16:10
student: dobrze policzyłem, ale zapomniałem o ln2
30 lis 16:14
Jerzy:
Tak, teraz to widzę
30 lis 16:16
1 gru 00:52