Funkcja kwadratowa , równania
Luki123xx1: Jak rozwiązywać równiania kwadratowe np.x2+4x−5=0 bez delty ponieważ strasznie to jest
monotoniczne
30 lis 15:19
6latek: Wzory Viete'a
30 lis 15:24
Jerzy:
x2 + 5x − x − 5 = 0 ⇔ x(x + 5) − (x + 5) = 0 ⇔ (x + 5)(x − 1) = 0
30 lis 15:25
Bleee:
1) sprawdzasz czy nie ma przypadkiem pierwiastków całkowitych... A jest nim chociażby x=1
(drugim będzie x= − 5)
Dzielisz czy tam grupujesz i po sprawie
30 lis 15:25
Jerzy:
Rozkładasz ma czynniki 15:25
30 lis 15:26
Bleee:
Sprawdzanie czy jedynym z pierwiastków jest x=1 lub x = − 1 powinno być pierwsza rzeczą która
robisz w tego typu zadaniach (bo jedyne co potrzeba do tego to umiejętność dodawania)
30 lis 15:26
6latek: A i tak bedzie liczyl delta bo to najszybciej
30 lis 15:27
Luki123xx1: Wszystko jest w porządku wynik się zgadza , dziękuję bardzo
30 lis 15:27
Mila:
Bez delty:
x2+4x−5=0⇔
(x+2)2−4−5=0
(x+2)2=9
x+2=3 lub x+2=−3
x=1 lub x=−5
===========
30 lis 16:47
the foxi:
ja sprawdzam wszystkie dzielniki wyrazu wolnego
u Ciebie mamy c=−5
5 jest liczbą pierwszą więc dzielniki to ±1 i ±5
b=4
5−1=4=b
5*(−1)=−5=c
pasuje
x
2+4x−5=(x+5)(x−1)
30 lis 17:02
Mila:
a w takim przypadku bez delty?
x2+6x+7=0
30 lis 18:34