Wartosc bezwzgledna
xxx: |x−3| − |x−2| = 2
Rozwiazanie nierownosci mi wyszlo x = 1,5. Moze ktos potwierdzic?
30 lis 14:34
Tadeusz:
widzisz tu gdzieś nierównośc?
30 lis 14:36
xxx: rownosci*, pomylilem sie
30 lis 14:37
ABC: wynik błędny
30 lis 14:42
Jerzy:
1,5 − 0,5 = 1 ≠ 2
30 lis 14:43
xxx: a jaki jest prawidlowy wynik?
30 lis 14:50
xxx: wyszlo mi 7/2 czyli 3.5
30 lis 14:51
Jerzy:
|3,5 − 3| − |3,5 − 2| = 0,5 − 1,5 = − 1
30 lis 14:52
ABC: też niedobrze, wynik prawidłowy to brak rozwiązań
30 lis 14:53
Jerzy:
Tak, brak rozwiazań.
30 lis 14:54
xxx: moglibyscie dla poszczegolnych przedzialow zrobic obliczenia? bo mnie ciagle myli to jak mam
minus przed nawiasem i nie wiem czy powinenem zmieniac znaki czy przepisywac bez zmian...
np. w przedziale x ∈ <2; 3) robilem tak:
x−3 −(−x+2) = 2
x−3 + x −2 = 2
2x−5 = 2
2x = 7
x = 3,5 i tak mi wlasnie taki wynik wyszedl... nie wiem co mam zle
30 lis 14:56
Jerzy:
<2:3)
− x + 3 − (x − 2) = 2 ⇔ −2x + 5 = 2 ⇔ −2x = −3 ⇔ x = 1,5 ( poza przedziałem )
30 lis 15:02
xxx: dobra, znalzlem blad. po prostu zle sobie na wykresie podpisywalem i w wyniku tego zle mi
wychodzily obliczenia.
30 lis 15:02
xxx: rowniez mi x = 1.5 teraz wyszlo, wszystko sie zgadza.
dzieki za pomoc
30 lis 15:02
ABC: patrz zalożenia do tego przypadku!
30 lis 15:02
xxx: x = 1.5 nie nalezy do przedzialu, wiem przeciez
30 lis 15:10