Oblicz granicę
Ms Madd: | | n | | 3n | | 2n2 | |
an=(cos(n!))* |
| + |
| * |
| |
| | n3+1 | | 4n−1 | | 1+3n3 | |
30 lis 14:34
Bleee:
Granicą będzie 0
30 lis 15:09
Ms Madd: Ale jak to obliczyć?
30 lis 15:25
Ms Madd: Proszę niech ktoś mi pomoże
30 lis 16:12
Bleee:
Zastosuj tw. Ze jeżeli istnieją granice granice ciągów bn i cn i wynoszą one odpowiednio b i
c to istnieje granicą ciągu (bn + cn) i jego granicą wynosi (b+c)
30 lis 16:40
Bleee:
Granice bn robisz z tw. o 3 ciagach (ale nie koniecznie)
A cn to prosciutka granicą do policzenia
30 lis 16:41
Mila:
| | n | |
limn→∞ [cos(n!)* |
| ]= |
| | n3+1 | |
| | 1 | |
=limn→∞ [cos(n!)* |
| ]=0 ponieważ |
| | n2+(1/n) | |
| | n | |
ciąg cos(n!) jest ograniczony a ciąg: |
| →0 |
| | n3+1 | |
Następny składnik potrafisz?
30 lis 18:54