matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Ms Madd:
Oblicz granicę: an=n(ln(n−1) − ln n)
30 lis 14:31
Jerzy:
n − 1
1
= lim ln(
)
n
= lim ln(1 −
)
n
= lim lne
−1
= − e
n
n
30 lis 14:39
Jerzy:
Upss .... = − 1*lne = − 1
30 lis 14:40