dwa przykłady
marcel : mam takie zadania:
Dla jakich wartości parametru m ∈ R reszta z dzielenia wielomianu W(x)=m2x6−8x3+5m
przez dwumian x+1 jest równa 2?
43x−7*42x+14*4x=8
jak to zrobić?
30 lis 12:53
Jerzy:
1) W(−1) = 2
2) podstaw : 4x = t i t > 0
30 lis 12:56
Jerzy:
t3 − 7t2 + 14t = 0 ⇔ t*(t2 − 7t + 14) = 0
30 lis 12:57
Jerzy:
Nie ... nie zauważyłem 8
30 lis 12:58
Jerzy:
t3 − 7t2 + 14 t − 8 = 0
30 lis 13:02
ICSP: 1 W(−1) = 2
43x − 7 * 42x + 14 * 4x = 8
t = 4x , t > 0
t3 − 8 − 7t2 + 14t = 0
(t−2)[t2 + 2t + 4] − 7t(t − 2) = 0
(t−2)[t2 − 5t + 4] = 0
30 lis 13:05