Równanie zespolone
AdamKKK: Rozwiąż równanie: z6=(1+3i)12
30 lis 12:24
ICSP: z6 = [(1 + 3i)2]6
zk = (1 + 3i)2 * ekiπ/3 , k ∊ { 0 , 1 , 2 , 3 , 4 , 5 }
30 lis 12:41
jc: (1+3i)2=−8+6i
6 rozwiązań:
z=±(8−6i), ±(1+i√3)(4−3i), ±(1−i√3)(4+3i)
30 lis 12:44
AdamKKK: Z jakich to jest wzorów?
30 lis 18:35
jc: Jak masz jedno rozwiązanie równania zn=w ≠0,
to cały zbiór rozwiązań możesz uzyskać, mnożą to jedno rozwiązanie
przez wszystkie pierwiastki n−tego stopnia z 1.
Pomyśl, że un =1 i zn=2. Wtedy (zu)n=znw2=1*w=w.
Otrzymane liczby będą różne, więcej niż n być nie może, a więc uzyskasz wszystko.
A skąd bierzesz pierwiastki 6 stopnia z 1?
To wierzchołki 6−kąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu 1.
6−kąt rysujemy tak, aby jeden z wierzchołków leżał w jedynce.
30 lis 18:42