granica
6latek: Obliczyc granice
lim x→1 ctg(1−x)*(x−1)
30 lis 10:22
6latek: po podsatwieniu za x=1 otrzymuje
ctg(0)*0
ctg0 jest nieokreslony *0 to granica to 0?
30 lis 10:42
Jerzy:
Cześć

Nie.
∞*0 to symbol nieoznaczony. Granica nie jest prosta do policzenia.Prawdopodobnie
trzykrotne zastosowanie reguły de l'Hospitala doprowadzi do granicy.
30 lis 10:56
jc: Czy to jest (x−1) ctg(1−x), czy −ctg(1−x)
2 ?
| | x−1 | |
(x−1) ctg(1−x) = − cos(x−1) |
| →−1, x→1 |
| | sin(x−1) | |
30 lis 11:07
Jerzy:
Faktycznie , przesadziłem z regułą H , ale prowadzi ona do tej samej granicy
30 lis 11:10
6latek: dzien dobry

granica jest taka
lim x→1 x
ctg(1−x)
korzystam tutaj ze wzoru
e
limx→1 g(x)[f(x)−1]
gdzie f(x)=x i g(x)= ctg(1−x)
wiec musze teraz obliczyc lim x→1 ctg(1−x)*[x−1]
30 lis 11:19
Jerzy:
Czyli finalnie masz: e1 = e
30 lis 11:20
6latek: Jak obliczyles ze ta granica wynosi 1 ?
30 lis 11:22
Jerzy:
Zaraz, zaraz .... = limx→1 ectgx*ln(1 − x)
30 lis 11:24
Jerzy:
Zgubiłeś w wykładniku logarytm
30 lis 11:24
Jerzy:
Upss.... = limx→1ectg(1 − x) *lnx
30 lis 11:26
6latek: Jerzy zobacz co probowalem zrobic 10 : 42 i dlatego pytam
30 lis 11:26
Jerzy:
Musisz policzyć granicę: limx→1 ctg(1 − x)*lnx
30 lis 11:28
30 lis 11:33
Jerzy:
| | lnx | | 1/x | |
... = limx→1 |
| = [H] = limx→1 |
| = −1 |
| | tg(1 − x) | | −1/cos2(1 − x) | |
30 lis 11:34
Jerzy:
Nie mogę otworzyć tej strony. Przy tego typu granicach stosujemy wzór:
[f(x)]g(x) = eln[f(x)]g(x) = eg(x)*ln[f(x)]
30 lis 11:37
Jerzy:
To konsekwecja tego,że: ab = elnab = eb*lna
30 lis 11:39
6latek: Dziekuje Ci za teraz .
To moze tak . Skoro nie mozesz otworzyc strony to postarm sie pozniej wstawic .
Albo tak . ten wzor ktory napisales pisze ze stosujemy w przypadku granic skonczonych
czyli limx→a f(x)=A>0 i lim x→a g(x)=B to zachodzi ten zwiazek ktory napisales
Natomiast jesli okaze sie ze limx→af(x)=1 i limx→a g(x)=∞ ( a mamy tutaj taki przypadek )
mozemy zastosowac taki wzor
limx→a [f(x)]{g(x)= elim x→a g(x)[f(x)−1]
Teraz mam pytanie . Czy ten 1 wzor ktory Ty napisales mozemy tez stosowac kiedy mamy granice
nieskonczopne ?
30 lis 11:50
Jerzy:
Krzysztof , wzór 11:34 jest uniwersalny , bo jest konsekwencją własności logarytmów,
którą podałem 11:39 i nie ma znaczenia , do czego zmierza f(x) i g(x)
30 lis 12:26
6latek: Dzieki
30 lis 15:05
6latek: Jednak chcialbym wrocic do tego
jak wygladaloby obliczenie tej granicy przy zastosowaniu tego drugiego wzoru z postu z 11 : 50
?
30 lis 17:52
6latek:
30 lis 20:37
6latek: Podbijam
1 gru 09:02