grupy
grupy:
Wyznaczyc wszystkie elementy postaci x2 w grupie S4.
Czyli element x skladam ze soba, czyli z x.
(id)2=id
wszystkie transpozycje z S4: (a,b)2=id
a dalej? czy trzeba skladac wszystkie ze soba?
30 lis 09:11
jc: Wszystkie permutacje parzyste.
id
(a,b,c) bo (a,b,c)=(a,c,b)2
(a,b)(c,d) bo (a,b)(c,d)=(a,c,b,d)2
a,b,c,d oznaczają różne elementy.
30 lis 10:28
Adamm:
Wszystkie cykle długości 3
Wszystkie iloczyny dwóch transpozycji
30 lis 10:29
jc: Czy każda permutacja parzysta jest kwadratem?
30 lis 10:50