rozwiąż równanie
0la: cześć, mam problem ze zrobieniem zadania tego typu. Czy mógłby ktoś pomóc?

7
x−1=5
1−x
30 lis 08:19
Bleee:
Wiec
7x−1 = (1/5)x−1
Kiedy taka rownosc zachodzi?
30 lis 08:31
0la: kiedy podstawy są takie same?
30 lis 08:39
Bleee:
Bądź... Potęga =0
30 lis 08:45
Bleee:
Podstawy są różne... Więc
30 lis 08:46
0la: Potęga musi być równa zero? Jak to rozpisać?
30 lis 09:01
ABC: można wyjściowe równanie pomnożyć stronami przez dodatnią liczbę 5
x−1
i otrzymać równanie
35
x−1=1 , 35
x−1=35
0 , x−1=0, x=1
Poszła Ola do przedszkola, znowu nie ma parasola
30 lis 09:16
0la: czemu przez 5
x−1 skoro w przykładzie jest 5
1−x, czy to jest to samo? przepraszam, że tak
drążę ale coś mi nie pasuje
30 lis 11:21
ABC: właśnie po to przez 5x−1 żeby wykorzystać fakt:
51−x 5x−1=51−x+x−1=50
30 lis 11:50