reguła dodawania
Dona: Dany jest zbiór X={12,3,4,5,6,7,8,9,10}. Ile jest par uporządkowanych (a.b) takich,że liczby
a,b należą do zbioru X.
b) liczba a jest większa od b lub liczba b jest większa od liczby a.
Proszę o szczegółowe wyjaśnienie.
29 lis 23:22
Blee:
b)
czyli wszystkie pary poza tymi gdzie a=b ... a takich (że są równe) jest dokładnie 10.
29 lis 23:24
Dona: można prosić szczegółowsze wyjaśnienie
29 lis 23:27
Blee:
ale co tutaj szczegółowo wyjaśniać
mają być pary w których a>b lub a<b
więc wszystkie poza takimi gdzie a=b
czyli wypadają pary:
(1,1) , (2,2) , .... , (10,10)
29 lis 23:28
Dona: dziękuję rozumiem
29 lis 23:31
PW: a)
Inaczej mówiąc pytają o liczność zbioru wszystkich funkcji
f: {1, 2} → {1, 2, 3, .., 10}.
Jak wiadomo (jest odpowiednie twierdzenie) funkcji takich jest 102.
W szkole pewnie opowiadają tak: na pierwszym miejscu mamy 10 możliwości, na drugim też 10, a
więc (zasada mnożenia) wswzystkich możliwości jest 10•10.
30 lis 10:52
Mila:
b)
Liczba funkcji rosnących takich, że :
f: {x
1,x
2}→{y
1,y
2,.....y
10 jest równa :
Tyle samo jest malejących.
Albo
Liczba funkcji różnowartościowych:
10*9=90
30 lis 20:24