Dowód
Ola: Jak udowodnić że dla każdego x ∊ R arctg x + arctg x−1 = π2
29 lis 21:45
Blee:
To jest prawda tylko dla x>0
29 lis 21:48
Ola: Ok, ale jak to udowodnić ?
29 lis 21:49
Adamm:
| | 1 | | −1/x2 | |
(arctg(x)+arctg(x−1))' = |
| + |
| = 0 |
| | 1+x2 | | 1+(1/x)2 | |
⇒
∀
x>0 arctg(x)+arctg(x
−1) = c
+ i ∀
x<0 arctg(x)+arctg(x
−1) = c
−
oczywiście c
− = −c
+
2arctg(1) = π/2, więc c
+ = π/2
29 lis 22:02
ABC: Szkic dowodu:
niech α=arc tg x, β=arc tg 1/x
to oznacza tg α=x (*) tg β=1/x (**)
ale tg β=ctg (π/2−β)
stąd ctg (π/2−β)=1/x
stąd tg (π/2−β)=1/(1/x)=x
porównując to z (*) na mocy różnowartościowości tangensa (przy odp. założeniach, dlatego
napisałem szkic dowodu

)
mamy α=π/2−B , α+β=π/2 cnd.
29 lis 22:02
Ola: Dziękuję bardzo

ale spróbuję to jutro zrozumieć, bo dzisiaj już nie dam rady
29 lis 22:09