Za ile lat Ania i Basia będą miały 45 lat razem?
gosc10891: Ania jest młodsza o 5 lat od Basi. 10 lat temu Basia była dwa razy starsza od Ani. Za ile lat
Ania i Basia będą miały 45 lat razem?
29 lis 20:35
ABC: za 5 lat
29 lis 20:41
gosc10891: Czy mogę prosić o rozpisanie wszystkich obliczeń?
29 lis 21:11
gosc10891: Mnie wychodzi coś takiego (nie wiem czy dobrze robię):
x wiek Ani
y wiek Basi
x = y−5
y = 2x
y = 2(y−5)
Myślę, że coś gdzieś gubię
29 lis 21:18
ABC: dużo tych obliczeń nie ma

Niech a− wiek Ani wtedy a+5 wiek Basi
w sumie mają 2a+5 (a+(a+5)) lat
wyrażamy wiek Basi na dwa sposoby
a+5 →jest o 5 lat starsza
2(a−10)+10 →10 lat temu była dwa razy starsza
przyrównujemy
a+5=2(a−10)+10
otrzymujemy a=15
tak więc mają one w sumie 35 lat i co roku przybywa im 2 lata (każdej po 1) , więc 45 lat będą
miały za 5 lat
29 lis 21:19
Mila:
b− wiek Basi obecnie
a=b−5− wiek Ani obecnie
b−10− wiek Basi 10 lat temu
b−5−10 wiek Ani 10 lat temu
−−−−−−−−−−−−−−−−−
b−10=2*(b−15)
b−10=2b−30
b=20 wiek Basi obecnie
a=15 wiek Ani obecnie
20+x+15+x=45
x=5
Za 5 lat łączny wiek B. i A będzie równy 45lat
29 lis 21:24
gosc10891: Dziękuję. Już rozumiem.
29 lis 21:32