Klasy abstrakcji
Marcelina: Jakie są klasy abstrakcji oraz przestrzenie ilorazowe jeśli para (x,y) jest w relacji z (a,b)
i x+y=a+b ?
Sprawdziłam już, że jest to relacja równoważności ale nie wiem kompletnie o co chodzi z klasami
abstrakcji oraz przestrzeniami
iteRacj@:

zakładam, że zero jest liczbą naturalną
R={(x,y)∊N
2: (x,y)R(a,b) ⇔ x+y=a+b}
do tej samej klasy abstrakcji [(5,7)]
R bedą należeć pary których sumy są równe:
(5,7)R(7,5) ⇔ 5+7=7+5
(5,7)R(12,0) ⇔ 12+0=5+7
[(5,7)]
R={(0,12),(1,11),(2,10),(3,9),(4,8),...,(12,0)}
[(0,0)]R={(0,0)}
[(1,0)]R={(0,1),(1,0)}
[(2,0)]R={(0,2),(1,1),(2,0)}
...