W grupie
Beret: W grupie 80 studentów każdy biega, pływa kub skacze. Biega 50studentów, pływa 45 a skacze 40.
27 studentów zarówno pływa, jak i biega. 10 trenuje wszystkie 3 dyscypliny, 32 osoby na pewno
nie skaczą, ale na pewno biegają.
Ile studentów uprawia samo bieganie?
Ile samo pływanie?
Ile biega lub pływa
Ile tylko skacze ?
29 lis 20:19
Bleee:
B − − − liczba biegajacych
S − − − liczba skaczacych
P − − − liczba plywajacych
BS − − − liczba biegajacych i skaczacych
BP − − − liczba biegajacych i plywajacych
SP − − − liczba skaczacych i plywajacych
BPS − − − liczba robiących wszystko
80 = B + S + P − BS − BP − SP + BPS
B = 50
S = 40
P = 45
BP = 27
BPS = 10
B − BS = 32 − − − > BS = 18
Podstawiasz do wzoru i masz SP =.....
A) B − BS − BP + BPS =....
B) P − BP − SP + BPS =....
C) B + P − BP =....
D) S − BS − SP =....
29 lis 21:19